Allmän turistinformation om Panaji, Indien


Panaji, eller Panjim som är det engelska namnet på staden, är huvudstaden i den indiska delstaten Goa. Det bor ungefär 100 000 personer i staden vilket gör Panaji till delstatens tredje största stad efter Margao och Vasco da Gama. Panaji ligger vid stranden där Mandovifloden rinner ut i arabiska havet och omfattar flera mycket fina och populära stränder, bland annat Miramar Beach, som är över två kilometer lång.

Goa, Indien

Stadens brokiga historia har lämnat spår som gör Panaji till en fascinerande plats. Goa var länge en portugisisk koloni och det portugisiska arvet finns kvar dels i den gamla staden som ligger strax öster om nuvarande Panaji och dels i kvarteren Sao Tomé och Fontainhas. Den indiska kulturen har naturligtvis också satt sin prägel på staden. De senaste influenserna kommer från den engelska kulturen eftersom det var britterna som skapade det moderna Indien. På många platser i Indien tar det ett tag att acklimatisera sig och förstå kulturen, men i Goa och Panaji tar denna process bra mycket kortare tid.

Goa är en av de delstater i Indien som är mest utvecklad med svenska mått mätt. Affärer, hotell, restauranger och andra inrättningar är lite fräschare än i andra delar av Indien. Samtidigt har man inte på något sätt tappat den avslappnade livsstilen. Goaborna är trevliga människor som uppskattar turister. Dessutom är Goa ett mycket billigt resmål för oss svenskar. Mat, dryck och transporter kostar bara en bråkdel jämfört med svenska priser. Att många ur lokalbefolkningen talar engelska är också en klar fördel. Goa är alltså något av ett perfekt resmål för den som är intresserad av en semestervecka eller två i Indien.

Man kan flyga till Panaji från Sverige under Goas vintersäsong, det vill säga mellan oktober och mars. Flyget från Sverige tar cirka 11 timmar och när man kommer fram ska man dra fram klockan tre och en halv timme. Vid ankomsten till flygplatsen tar man enklast en buss för att komma till Panaji. Ett populärt hotell i Panaji är Marriott Hotel, som ligger precis på Miramar Beach, och många svenskar som reser till Panaji väljer just detta hotell. Oavsett vilket hotell man hamnar på ska man dock känna till att den indiska frukosten är extremt sparsmakad. I princip serveras enbart kaffe/té och rostat bröd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *