Transporter i Fujairah

Att ha en egen bil är mycket viktigt i Fujairah. Staden är uppbyggd för att underlätta bilresor. Faktum är att det är mycket svårt att ta sig till platser i staden utan bil. Det finns knappt några trottoarer i staden. Dessutom saknas kollektivtrafik.

Hur gör man då för att ta sig runt i staden utan att ha egen bil? Jo, man åker taxi. Taxisystemet är väl utbyggt och man har nyligen moderniserat hela fordonsflottan. För att få tag på en taxi är det bara att ställa sig vid vägkanten och vinka. Det tar inte många sekunder innan en taxi stannar, oavsett tid på dygnet. 

För att besöka platser strax utanför Fujairah är hyrbil det bästa alternativet. Då kan man i lugn och ro besöka bland annat den vackra stranden i Khor Fakkan och de olika sevärdheterna i bergen.

Om man vill besöka andra emirat kan man välja att hyra bil eller ta bussen. Mellan Dubai och Fujairah går bussar varje timme. Det tar cirka två timmar att åka mellan dessa två emirat, oavsett färdsätt.

Posted in Förenade Arabemiraten / UAE | Leave a comment

Klimatet i Fujairah

Förenade arabemiraterna har i huvudsak ett tropiskt klimat. Emellertid skiljer sig nederbördsmängder och temperaturer åt beroende på vilken kust emiraten ligger. På västkusten faller lite regn under januari till mars, men i övrigt är klimatet mycket torrt. Årsnederbörden överstiger sällan 100 millimeter. Under april–november är det mycket sällsynt med regn. 

På östkusten, där emiratet Fujairah är beläget, är temperaturerna något lägre än på västkusten. Dessutom faller något mer regn. Anledningen till skillnaderna mellan Fujairah och emiraten på västkusten är tvådelad. För det första ligger Fujairah i ett bergigt område. För det andra är Fujairah mer exponerat för fuktiga och varma vindar från Indiska Oceanen.

I Fujairah är det mycket varmt året om. Vintermånaderna oktober–mars är dock något svalare. Man kan emellertid i princip alltid räkna med dagstemperaturer över 25 grader. Det är också under oktober–mars som det kommer mest nederbörd. Mellan april och september råder ett mycket torrt klimat och temperaturerna kan sträcka sig upp till 40 grader dagtid.

Posted in Förenade Arabemiraten / UAE | Leave a comment

Allmän turistinformation om Fujairah

Fujairah är ett av de sju emiraten i Förenade arabemiraten. Fujairah ligger på landets östra kust och har alltså Omanbukten som granne, till skillnad från de övriga emiraten, som ligger vid Persiska viken. Fujairah blev självständigt från Sharjah-emiratet 1952 och gick med i Förenade arabemiraten 1971.

Fujairah ligger mellan bergskedjan Hajjar och havet och har därför ett något annorlunda klimat än de emirat som ligger i ökenlandskapet vid Persiska viken. Det regnar något mer i Fujairah och vissa månader är lite svalare än i exempelvis Dubai. Oavsett när man åker till Fujairah kan man dock räkna med minst 25 grader i luften och många soliga dagar.

Precis som de andra emiraten är Fujairah en välmående plats. Den ekonomiska utvecklingen går framåt med stormsteg och byggnads- och infrastrukturprojekt färdigställs i snabb takt. I dag bor cirka 130 000 personer i Fujairah. Många av invånarna är inflyttade från främst Sydostasien för att  arbeta med att utveckla staden. 

Det är billigt att turista i Fujairah. Hotellen är billiga, transporterna är billiga och på shoppingturen kan man göra riktiga fynd. I City Center i centrala Fujairah kan man strosa omkring i över 100 butiker och fynda kläder, smycken och elektronik. En vara som är extremt billig i Fujairah är guld.

För att få resa in i Förenade arabemiraten måste man ha ett visum. Ett sådant behöver man inte ansöka om utan visumet beviljas när man anländer till landet. Visumet gäller i 60 dagar. 

Innan man åker till Fujairah ska man förbereda sig på att en semestervecka här skiljer sig mycket från en semestervecka i exempelvis Dubai eller Abu Dhabi. Den turistboom som har dragit in över de andra emiraten har ännu inte nått Fujairah i någon större omfattning. Som turist i Fujairah får man alltså uppleva staden som invånarna själva upplever den. Man besöker samma restauranger och handlar i samma affärer som lokalbefolkningen.

En sak att tänka på när man besöker till Fujairah som kvinna är att ha med sig kläder så att man kan täcka axlar och knän när man shoppar eller äter middag. Förenade arabemiraten är ett muslimskt land med vissa seder och bruk som man ska respektera. På stränderna är det inte lika strikt med klädvalet. Här kan man ha baddräkt eller bikini.

Posted in Förenade Arabemiraten / UAE | Leave a comment

Dykning i Vietnam

I och omkring Phan Thiet finns ingen dykning eller snorkling att tala om. Vill man spendera några dagar med att se vackra undervattensmiljöer gäller det att ta sig de cirka 30 milen till staden Nha Trang, norr om Phan Thiet. Här är dykningen och snorklingen fantastisk, men man ska försöka undvika januari månad då hård vind piskar upp höga vågor.

Den bästa dykningen upplever man vid ön Hon Mun, ungefär 40 minuter från Nha Trang med båt. Här är det marina livet vibrerande och man kan sikta många olika exotiska fiskar och andra marina arter. Har man riktig tur kan man skymta haj, rocka och sköldpaddor i djupet. 

För att göra dykningen så enkel som möjligt rekommenderas att man bokar en särskild dyktur med en av de dykfirmor som har sin bas i Nha Trang. När man åker på en organiserad tur kan man räkna med att allting är ordnat. Alla transporter ingår och man blir instruerad av erfarna dykare. Man får låna den utrustning man behöver och flera måltider ingår. 

Posted in Vietnam | Leave a comment

Phan Thiet, utflykter

Den som vill uppleva natur- och kulturupplevelser gör klokt i att undersöka Phan Thiet lite närmare innan man bestämmer sig för ett specifikt resmål i Sydostasien. Phan Thiet erbjuder nämligen goda möjligheter till intressanta utflykter.

Först och främst bör man besöka sanddynerna kring vid Lotussjön utanför Phan Thiet. Missa inte chansen att plocka en lotusblomma! En tur till sanddynerna kombineras gärna med en tripp till Fairy Stream, en lugn fors som rinner igenom vackra kalkstensformationer.

Har man tid över för en till utflykt kan man ta en tripp till Takouberget. Här finns en linbana som bjuder på en fantastisk vy över regnskogen. Efter en promenad upp till toppen av berget finner man en magnifik Buddhastaty på hela 49 meter att förundras över. En utflykt till Takouberget brukar kombineras med ett besök hos en typisk vietnamesisk jordbruksfamilj.

Innan man bokar sin resa kan man också undersöka vilka möjligheter som finns att kombinera  vistelsen i Phan Thiet med några dagar i storstaden Saigon. Flera charterbolag erbjuder sådana kombinationsresor.

Posted in Vietnam | Leave a comment

Stränder omkring Phan Thiet

Den bästa stranden i Phan Thiets närområde är Mui Ne Beach, en strand som ligger strax nordväst om Phan Thiet. Mui Ne är ursprungligen en fiskeby, men är numera mest känd för den fina stranden som löper cirka milen utmed kusten. På Mui Ne Beach får den sol- och badintresserade turisten sitt lystmäte. Det regnar sällan, även under monsunperioden, och det finns ett stort utbud av restauranger. En typisk restaurang- och nöjesgata löper längs med stranden. Den som är lite mer äventyrlig av sig, eller bara vill ha ett avbrott från lata dagar i solen, har ett stort utbud av olika vattensporter att välja mellan. Strandens läge gör Mui Ne Beach särskilt bra lämpad för surfing. Kommunikationerna mellan Mui Ne Beach och centrala Phan Thiet är mycket goda. Varje kvart går en skyttelbuss mellan städerna.

Bai Rang är en annan populär strand i Phan Thiets närområde. En del besökare menar att Bai Rang är den vackraste stranden i hela Vietnam, ja till och med i hela Sydostasien. Bai Rang ligger ungefär en mil nordväst om Phan Thiet och nås enklast med skyttelbuss eller taxi. Stranden är kantad med kokosnötspalmer som erbjuder svalka om temperaturen blir för hög. 

Posted in Vietnam | Leave a comment

Phan Thiet, matkultur

På grund av närheten till havet är fisk en stapelvara i den vietnamesiska matkulturen. Phan Thiet är särskilt berömt för fisksåsen Nuoc Mam, som numera används i hela Asien som en ingrediens i soppor och grytor. Jorden omkring Phan Thiet är mycket bördig och lämpar sig väl för odling av frukt och grönsaker. 

Precis som på andra platser i Sydostasien finns soppkök och mindre matställen i överflöd i Phan Thiets stadskärna. Man betalar inte många ören för att äta sig mätt på den fantastiskt goda maten.

En traditionell vietnamesisk middag består av ett antal rätter som serveras i skålar. Man får alltid en egen skål för riset, men annars delar middagsdeltagarna på alla rätter. Fisk, kött, grönsaker, canh (en sorts buljong/soppa) och dipblandningar med fisksås och sojasås serveras i princip till varje måltid.

Lök, örter och kokosmjölk är typiska smakförstärkare i det Phan Thiets variant av det vietnamesiska köket. Dessutom tillsätts lite större mängder socker i maten i Phan Thiet än i andra delar av landet. 

Posted in Vietnam | Leave a comment

Sevärdheter i Phan Thiet

En dag i staden Phan Thiet är en sevärdhet i sig. Det myllrande folklivet, dofterna från gatuköken, fiskebåtarna i hamnen samt marknaderna i staden är fascinerande för många turister.

Sanddynerna omkring Phan Thiet är populära sevärdheter. Sanddynerna utgör faktiskt en öken i miniatyr. Sanddynerna finns i två varianter, dels de röda sanddynorna och dels de vita. Vid Lotussjön breder enorma vita sanddynor ut sig. Här kan man bland annat åka så kallad sandpulka. Det går riktigt fort och är en spännande upplevelse. Vid fiskebyn och stranden Mui Ne återfinns de röda sanddynorna. Sanden sträcker sig över en yta på nära fyra kvadratkilometer.

Något man inte får missa under ett besök i Phan Thiet är ett besök till den enorma vilande Buddhastatyn som återfinns på toppen av Takouberget. Statyn är 49 meter lång och tio meter hög. Man kan räkna med att bli lite trött i benen av promenaden upp till toppen.

Posted in Vietnam | Leave a comment

Transporter till och inom Phan Thiet

Vietnam har under senare år blivit ett populärt resmål bland annat för turister som har upplevt Thailand och vill se andra delar av Sydostasien. Den ökade populariteten har inneburit att flygkommunikationerna förbättrats avsevärt bara under de senaste fem åren. I dag kan man faktiskt flyga direkt till Ho Chi Minh-flygplatsen från Arlanda eller Göteborg, även om det är vanligast att man mellanlandar på någon eller några platser på vägen.

För transporter i och omkring Phan Thiet finns ett antal alternativ. Phan Thiet ligger i direkt anslutning till en stor motorväg vilket förenklar transporter från staden till populära stränder och besöksmål i närområdet. För transporter till den populära stranden Mui Ne Beach, några mil nordväst om Phan Thiet går skyttelbussar varje kvart. En bussbiljett kostar motsvarande 30 svenska kronor.

Vill man utforska Phan Thiet och dess närområde på egen hand kan man åka taxi eller hyra moped. Hyr man en moped för att ge sig iväg på egna äventyr ska man känna till att trafiken är tung och tät. 

Posted in Vietnam | Leave a comment

Klimatet i Phan Thiet

Precis som andra platser kring sydkinesiska sjön och den thailändska golfen har Phan Thiet ett tropiskt monsunklimat. Denna klimattyp innebär att staden upplever tre årstider. Dock är årstiderna inte så tydliga som de vi har i Sverige. Temperaturen är nämligen hög året om, med mindre variationer mellan olika månader. Det som främst skiljer årstiderna åt är hur mycket nederbörd som faller. Detta beror i sin tur på vilken riktning monsunvindarna blåser. I juni–oktober regnar det mycket i Phan Thiet. Under den senare delen av denna period är det också som varmast. Övriga delar av året, förutom under perioder i april och maj månad, är det något svalare.

Man ska komma ihåg att klimatet i Phan Thiet är ganska oberäkneligt. Att juni–oktober är monsunperiod betyder inte att det regnar konstant. Har man tur kan man uppleva riktigt bra väder även under dessa månader.

Något som är speciellt med Phan Thiet är att luftfuktigheten är mycket lägre än vid platser längre inåt landet. Luftfuktigheten överstiger sällan tio procent. Att notera är också att det ofta regnar mindre vid den populära stranden Mui Ne Beach, strax norr om Phan Thiet.

Posted in Vietnam | Leave a comment