Allmän turistinformation om Fujairah


Fujairah är ett av de sju emiraten i Förenade arabemiraten. Fujairah ligger på landets östra kust och har alltså Omanbukten som granne, till skillnad från de övriga emiraten, som ligger vid Persiska viken. Fujairah blev självständigt från Sharjah-emiratet 1952 och gick med i Förenade arabemiraten 1971.

Fujairah ligger mellan bergskedjan Hajjar och havet och har därför ett något annorlunda klimat än de emirat som ligger i ökenlandskapet vid Persiska viken. Det regnar något mer i Fujairah och vissa månader är lite svalare än i exempelvis Dubai. Oavsett när man åker till Fujairah kan man dock räkna med minst 25 grader i luften och många soliga dagar.

Precis som de andra emiraten är Fujairah en välmående plats. Den ekonomiska utvecklingen går framåt med stormsteg och byggnads- och infrastrukturprojekt färdigställs i snabb takt. I dag bor cirka 130 000 personer i Fujairah. Många av invånarna är inflyttade från främst Sydostasien för att  arbeta med att utveckla staden. 

Det är billigt att turista i Fujairah. Hotellen är billiga, transporterna är billiga och på shoppingturen kan man göra riktiga fynd. I City Center i centrala Fujairah kan man strosa omkring i över 100 butiker och fynda kläder, smycken och elektronik. En vara som är extremt billig i Fujairah är guld.

För att få resa in i Förenade arabemiraten måste man ha ett visum. Ett sådant behöver man inte ansöka om utan visumet beviljas när man anländer till landet. Visumet gäller i 60 dagar. 

Innan man åker till Fujairah ska man förbereda sig på att en semestervecka här skiljer sig mycket från en semestervecka i exempelvis Dubai eller Abu Dhabi. Den turistboom som har dragit in över de andra emiraten har ännu inte nått Fujairah i någon större omfattning. Som turist i Fujairah får man alltså uppleva staden som invånarna själva upplever den. Man besöker samma restauranger och handlar i samma affärer som lokalbefolkningen.

En sak att tänka på när man besöker till Fujairah som kvinna är att ha med sig kläder så att man kan täcka axlar och knän när man shoppar eller äter middag. Förenade arabemiraten är ett muslimskt land med vissa seder och bruk som man ska respektera. På stränderna är det inte lika strikt med klädvalet. Här kan man ha baddräkt eller bikini.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *