Är Västindien tryggt?


För i princip alla öar i Västindien så är turism en stor inkomstkälla. Hos till exempel Antigua och Saint Lucia så består över 50 procent av bruttonationalprodukten av turism. Turisternas säkerhet är därför ett prioriterat område.  Men brott sker, i varierande grad – och beroende av vilken ö man besöker. På respektive regeringen hemsida går det att få snabb och tydlig information om allt från det allmänna säkerhetsläget och naturförhållanden till hälso-sjukvård och den personliga säkerheten.

En standarduppmaning var man än reser i Karibien är att alltid iaktta ett viss mått av försiktighet och sunt förnuft. Lämna inte värdesaker framme, ha bara en nödvändig mängd kontanter på dig, använd säkerhetsskåp när det finns tillgängligt och undvik att bli onykter på platser som du inte har några förkunskaper om. Det är även klokt att ta kopior av pass, biljetter och kreditkort och förvara dessa separat från originalen. På vissa öar är brottsfrekvensen tämligen hög och turister utsätts ofta för ficktjuvar och smärre överfall, medan säkerheten på andra öar är i allmänhet tillfredsställande och förhållandena trygga.

Tänk även på att narkotikalagstiftningen i många av länderna är sträng och att narkotikabrott leder till långa fängelsestraff – bara för att man befinner sig utomlands betyder inte det att man kan bete sig på ett annat sätt än vad man brukar göra hemmavid. Många av öarna i Västindien är även hårt drabbade av orkaner. Orkansäsongen inträffar normalt från början på juni till slutet av november. En del öar är även sårbara för naturkatastrofer som vulkanutbrott och jordbävningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *