Dykning vid Krabi


De turkosa vattnen runt Krabi är hem till ett sprudlande djurliv, med stora stim av färgglada fiskar, korallrev och mycket, mycket mer. Det går att dyka runt Krabi året om, men mellan november och april är den bästa perioden. Brist på dykerfarenhet är inget hinder då det finns gott om dykföretag i och runt Krabi. 

Koh Ma Tang Ming

Är en klippa som skjuter ut i havet från ön Koh Po Da Nais norra kust. Platsen är lämplig för snorkling såväl som för de som dyker med tuber. Djupet är mellan sex och fjorton meter. Här finns gott om koraller. Bland fiskarna kan man finna Gul koffertfisk, Moorish Idols, skorpionfiskar, drakfiskar, stenfiskar och fjärilsfiskar. 

Koh Podah Nai

Koh Podais nordöstra strand sluttar ut mot ett korallrev som efter ungefär 50 meter avslutas med en brant ner till ungefär 12 meters djup. Vid lågvatten är korallplatån som gjord för snorkling. En bit utanför platån är vattnen mer lämpade för de som dyker med tuber. Alla som snorklar bör vara uppmärksamma då platsen är trafikerad av mycket båtar.

Koh Podah Nok (Chicken Island)

Djupet gör att platsen främst lämpar sig för snorkling. Den klippbeströdda botten är hem till många små revfiskar, jättemusslor och sjöborrar. 

Koh Mae Urai 

Klipporna som skjuter ut i havet här har två stycken tunnlar. När man kommer ut ur den östra av dem omges man av vackra, färgglada mjuka koraller. När man simmat förbi korallerna djupnar det gradvis när man simmar förbi klipphyllor med svampar, koraller, havsanemoner och olika revfiskar. Djupet varierar mellan cirka nio och sexton meter.

Hin Bai Rhlua

Djupet här är mellan nio och fjorton meter. Det mest utmärkande här är de korallbeklädda terrasserna. Simmar man längs klippväggarna kan man få syn på 

havsborstmaskar, hornkoraller, papegojfiskar och havsormar. Bitvis är det relativt grunt och därmed även lämpligt för den som bara vill snorkla.

Koh Ya Wa Sam

Djupet varierar mellan nio och sjutton meter. Undervattensklipporna som dominerar platsen är hem till svartspetsiga revhajar och sköterskehajar. Beger man sig ut mot sandbotten kan man även få syn på leopardhajar.

Koh Kom är en dykplats där djupet är mellan tolv och tjugo meter. Den västra sidan domineras av terrassformationer i klipporna som leder ner mot en stor klippformation. Här gömmer sig blåsfiskar, havsaborrar, vimpelfiskar och många andra fiskarter bland de olika korallerna. Här finns även en undervattensgrotta som leder ut vid en grundare platå som är täckt av anemoner och befolkad av bland annat clownfiskar.  

Koh Ya Wa Bon varierar i djup mellan ungefär tolv och tjugo meter. Ett stort valv leder in i klippväggen med ingångar på både sex och tolv meters djup. Det går att simma igenom gångarna, men det finns bara plats för en dykare i taget. Den norra delen av platsen sluttar nedåt över koraller och havsanemoner.  

Koh See

Här finns en vägg som leder mot en klippformation. Längs revet sitter massor av stenkoraller. Faktum är att hela området är hem åt ett oerhört rikt marinliv, med en mängd olika koraller och fiskar, som tryckarfiskar, blåsfiskar, läppfiskar och en mängd andra fiskarter. 

Phi Phi Islands.

De turkosa vattnen runt de sex Phi Phi-öarna är fyllda av rev, grottor, överhäng och gångar. Djur och växtlivet är enastående runt hela öarna, men de platser som brukar nämnas först och främst när det kommer till Phi Phi är Bida Nok och Bida Nai. Bida Nok är en liten holme vars väggar stupar dramatiskt ner i djupet. Väggarna är täckta av färgglada koraller och svampar. Revet är hem till en uppsjö fiskarter, såsom muränor, läppfiskar, skäggiga skorpionfiskar och många andra revfiskar. Även större rovfiskar som exempelvis leopardhajar och grå revhajar frekventerar platsen.

Bida Nai är en annan spektakulär plats att dyka på. Här finns en gång att simma igenom som är bebodd av tusentals glasfiskar. Korallerna är rikliga och djurlivet likaså. Här kan du få se svartspetsiga revhajar, leopardhajar, taggmakrill, bläckfiskar och mycket, mycket mer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *