Mat & dryck på Malta
Den traditionella maltesiska maten är säsongsbetonad och rustik. Det maltesiska köket har många influenser från de olika länderna kring medelhavet, både de som ockuperat öarna såväl som de andra. Maltas huvudrätt kallas Stuffat Tal-Fenek, som är en kaningryta med rödvin och grönsaker. Det finns en rad andra traditionella maltesiska rätter som bör provas. Bragioli, som är en maltesisk version av oxrullader, Ravjul, som är en maltesisk ravioli med fyllning av ricotta och persilja, Timpana, som är den lokala varianten av Lasagne med smördegsplattor istället för pasta.
Fisk är en stapelvara i det maltesiska köket. En berömd rätt är Aljotta, som är en maltesisk fisksoppa med lika många recept som det finns kockar på Malta.
Vilka fiskrätter som serveras beror på säsongen. Havsabborre, grouper, stenfisk, tandbraxen, bläckfisk och är bara ett axplock av det som serveras. Under den senare delen av säsongen kan du äta tonfisk, svärdfisk och lampuka.
Bland smårätterna är Pastizzi, som är smördegsknyten fyllda med ricotta, ost, ägg och ärtröra eller ansjovis och kött att rekommendera.
Missa inte att ta en cannoli till efterrätt. Cannoli är små bakverk som fyllts med söt ricottafyllning och choklad eller kanderad frukt.
Maltas viner börjar få alltmer uppmärksamhet, och det är välförtjänt. Med Maltas speciella klimat och extremt kalkrika jord får vinerna en speciell karaktär. De röda vinerna är mycket kraftiga och smakrika medan de vita är torra och friska.