Matkulturen på Pangkor Island


Finkornigt ris som kokas tills konsistensen blir klibbig och nästan degliknande är huvudingrediensen i all traditionell malaysisk matlagning. Riset serveras med fisk, kött, kyckling och grönsaker. Fläskkött är emellertid mycket ovanligt på grund av att stora delar av Malaysia är muslimskt. Maten är kryddstark och innehåller ofta chili och curry.

Frukt av alla de slag är en annan viktig ingrediens i det malaysiska köket. Eftersom Malaysia ligger strax norr om ekvatorn är klimatet utmärkt för odling av exotiska frukter såsom mango, banan, kokosnöt, papaya och ananas. Frukterna används i rikliga mängder i exempelvis currygrytor.

Skaldjur är en specialitet i Malaysia. Räkor, tigerräkor och musslor är populära ingredienser i en malaysisk middag. Fisk och skaldjur äts faktiskt också som snacks. Torkade fiskdelar (till och med fiskögon!) och torkad manet äts ofta som tilltugg.

Malaysia är en nation med en stor andel invandrare. Indier, kineser och andra folkslag från Sydostasien har under åren kommit att bosätta sig i landet. Därför finns, förutom den traditionella malaysiska matkulturen, även inslag av bland annat indisk och kinesisk mat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *