De bästa spelen för resor


Resor innebär ofta väntetider och ändrade planer. Om det till exempel regnar så behöver man sysselsättning för att få tiden att gå på hotellrummet. Det är därför en bra idé att ta med sig olika spel under resan till både barn och vuxna. Denna artikel presenterar de bästa spelen som man kan ha med sig under en semesterresa. 

Uno                                                                                                                                        
Uno är ett av mycket uppskattat kortspel som passar för hela familjen. Målet med spelet är att bli av med sina kort så fort som möjligt och den som först lyckas med denna bedrift har vunnit spelomgången.  Uno kortleken består av unika kort som stoppkort, vändkort, drag 2-kort, byt färg  drag 4-kort samt kort från noll till nio i olika färger. Man måste först ropa ”Uno” innan man lägger sitt sista kort. Spelets namn betyder siffran ett på spanska och därmed informerar man motståndarna att man endast har ett kort kvar. 

Mini-schack                                                                                                                                      
Schack är ett av de äldsta och mest populära spelen i världen. Syftet med spelet är som bekant att besegra motståndarens kung. Uttrycket schackmatt betyder just kungen är besegrad på persiska. Schack existerar alla möjliga format men till en resa så är passar ett mer kompakt mini-schack set som är enkelt att transportera och packa ner. Schack erbjuder potentiellt åtskilliga timmar av spelspänning och är dessutom riktigt bra för hjärnaktiviteten. Koncentrationen blir bättre och man övar sig samtidigt att tänka strategiskt eftersom schack handlar om att hela tiden tänka ett par steg framåt i tiden. 

Poker                                                                                                                                                       
Poker är ett populärt spel som erbjuder både spänning och socialt umgänge under resan. Det är ett strategiskt spel där det gäller att skapa bästa möjliga poker händer med de bästa handfärger i poker samtidigt som man på ytan uppvisar uttryckslöst och coolt poker face och hålla sina nerver i styr. Att kunna allt om färger i poker är viktigt, så att man kan förbättra ens strategi och ha roligt när man spelar. Texas Holdem är en av de vanligaste och mest uppskattade varianterna av poker. Den kommer från Texas och passar till både erfarna spelare och nybörjare. Andra versioner av poker inkluderar bland andra Omaha, Seven Card Stud och Three Card Poker.

Frågespel                                                                                                                            
Frågespel är naturliga följeslagare på semestern. Det finns allehanda frågespel som fokuserar på allt mellan himmel och jord. Denna typ av spel är både roliga och allmänbildande. Spelet Quiz Nödig är ett exempel på ett underhållande resespel som testar deltagarnas kunskaper med underhållande frågor om till exempel europeiska huvudstäder, kultur, nöje och historia. Det är lätt att ta med sig Quiz Nödig som kan spelas både på bussen, i flyget eller på hotellrummen under regniga dagar. Om man hemestrar, dvs semestrar hemma i Sverige så är det upplagt att ta med sig spelet Sverige Frågespel med på resan. Här kan familjemedlemmarna utmana varandra med hela 600 kort med frågor inom så pass skilda ämnen som geografi, historia, sport, natur och kultur. 

Yatzy                                                                                                                                     
Spelet Yatzy påminner i viss utsträckning om poker även om man spelar med tärningar istället för mer kort. Man spelar med fem tärningar och Yatzy handlar om att kasta tärningarna och samla på sig största möjliga antal tärningskombinationer. Den spelare som får flest kombinationer och poäng vinner spelet. Termen yatzy hänvisar till kombinationen fem lika tärningar vilket belönar spelaren med hela 50 poäng. 

Plockepinn                                                                                                                                            
Plockepinn är ett spel som de flesta känner igen från sin barndom. Spelet börjar genom att man kastar ut alla 42 pinnarna huller om buller på en slät yta som ett bord eller liknande. Det handlar som sagt att flytta pinnar utan att dessa rör vid varandra. Man kan utan några problem spendera många underhållande timmar med familjen med detta spel under resan. Spelet stimulerar dessutom både hjärnan och finmotoriken i fingrarna. Detta spel existerar i en kompakt reseversion vilken passar perfekt på semestern. 

Sänka skepp                                                                                                                         
Spelet sänka skepp är ett klassiskt och underhållande spel för två deltagare. Spelet går ut på att gömma sina egna skepp samtidigt som man strävar efter att sänka motståndarens skepp. Det finns kompakta resevarianter av detta spel som man kan ta med sig på semestern. Det går också bra att spela Sänka skepp genom att endast använda sig av papper och penna. Detta spel är både underhållande och stimulerar ens logiska tänkande. 

Svarte Petter                                                                                                                          
De flesta känner nog till spelet Svarte Petter från barndomen och spelet passar både för barn och vuxna. Namnet lär komma från en stråtrövare som levde i Tyskland under 1800-talet. Spelet består av 51 kort som delas ut mellan spelarna och går ut på att para ihop lika kort som till exempel två kungar eller två sjuor. Kort som paras ihop tas ut från spelet och det gäller att bli av med alla sina kort så fort som möjligt. Förloraren är den spelare som i slutet av spelet får det udda kortet Svarte Petter som ofta avbildas som en svart katt eller en sotare. 

Slutsats                                                                                                                          
Det finns en hel del underhållande spel som kan förgylla ens tillvaro under semesterresan. Schack är ett välkänt spel som existerar i en kompakt reseversion. Poker är ett populärt strategiskt kortspel som går ut på att skapa den bästa korthanden. Andra populära resespel är Svarte Petter, yatzy, plockepinn, sänka skepp och olika frågespel som quiz nödig. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *