Resa till Dubai


Dubai är huvudstaden i ett av de sju emirat som tillsammans utgör Förenade Arabemiraten. Då emiratet också heter Dubai är det inte ovanligt att staden kallas Dubai City för att förenkla begreppen. Förenade Arabemiraten är ett land som består av sju stycken emirat, vilket enklast jämförs med stater. Ett emirat är egentligen ett område vars statschef är en emir. Dubai ligger vid Förenade Arabemiratens sydöstra kust som vetter mot Persiska Viken. 

För den som besöker Dubai idag kan det vara svårt att föreställa sig stadens blygsamma ursprung. Inte förrän 1966, när olja hittades i emiratet började Dubais klättring upp mot den rika världsmetropol som möter dagerns besökare. Till en början gick rikedomarna till sådant som vi tar för givet, såsom rinnande vatten, vägar och elektricitet. Efter att det den grundläggande moderniseringen av emiratet och dess huvudstad gick det desto snabbare.  Urbaniseringen har gått i ett rasande tempo, och idag har Dubai förvandlats till en världsmetropol som spelar en stor roll, inte minst på den ekonomiska arenan.

Ända sedan de första oljefyndigheterna gjordes har staden präglats av ambitiösa, för att inte säga överambitiösa byggnadsprojekt, och idag har staden ett flertal världsberömda byggnadsverk. Till de mest kända räknas världens högsta byggnad; Burj Khalifa, och det segelformade Burj Al Arab som kallas världens första sjustjärniga hotell. Dubai har även två konstgjorda ögrupper att stoltsera med; den palmformade The Palm, och den samling öar som skapats i avbild av Jorden och kort och gott kallas The World. För besökare finns det n hel del att upptäcka i Dubai förutom de fantastiska byggnadsverken. Här finns långa stränder, utomordentlig shopping, en fantastisk natur och mycket mer. 

Att tänka på i Dubai

Alkohol serveras bara på hotell, restauranger och barer som har tillstånd att servera alkohol, men med tanke på mängden hotell i Dubai så är det knappast ett problem ens för den törstigaste. 

Att vara berusad på offentligt plats kan mycket väl leda till ett omhändertagande av polisen, och i värsta fall ett fängelsestraff. I trafiken råder nolltolerans och den som finns vara berusad bakom ratten har ett månadslångt fängelsestraff följt av möjlig deportering att vänta sig. 

När man befinner sig i Dubai förväntas man ha en ganska konservativ klädsel. 

Att visa upp mängder av bar hud på allmänna platser är alltså inte lämpligt. Dubai är långt mer tillåtande när det kommer till klädsel än många andra platser i den muslimska världen, så för de flesta räcker det gott och väl att förhålla sig till klädseln på samma sätt som man gör hemma. Vill man vara på den säkra sidan är täckta axlar och kjol eller shorts som når till knäna fullt tillräckligt.  Djupa urringningar och genomskinliga kläder bör undvikas. På stränder och vid pooler gäller bikini eller baddräkt för kvinnor och badbyxor för män. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *