Detta är Hainan i Kina


Ordet Hainan betyder ”söder om havet” vilket automatiskt får en att tänka på sol och bad. Hainan brukar jämföras med Hawaii, och atmosfären är liknande när man tänker på långa sandstränder och höga palmer, men där slutar också likheterna. 

Turistindustrin är relativt ung i Hainan men står ändå redan för 80 % av ekonomin. Fram till 1988 har Hainan betraktats som en av de sämre platserna i Kina dit dåligt folk blev förvisade, men när Hainan blev en egen provins så tog utvecklingen fart, och nu ser man på Hainan med helt andra ögon. 

Hainan är den sydligaste provinsen i Kina och är belägen strax öster om Vietnam i sydkinesiska sjön. Haikou heter provinsens huvudstad och den hittar man på den norra delen av ön men letar man efter de omtalade långa stränderna ska man söka sig mer söderut.  

Listan på saker att göra i kinesernas paradis kan göras lång. Klimatet är behagligt året runt och med regnskog, fina stränder och fina golfbanor så har Hainan mycket att erbjuda. Än så länge är det inte så många från västvärlden som har hittat till Hainan men i den takt som provinsen växt så dröjer det inte länge.  Allt handlar om vad man vill ha ut av sin resa. För den som vill se kulturen och är äventyrslysten kan man antingen följa med guiden på utfärder som är inplanerade på de flesta resor eller utforska ön på egen hand. Att bege sig på egen hand kan ibland ge en bättre bild av hur kulturen ser ut och att åka upp till bergen och se hur folken där lever kan vara väldigt intressant.

Yalong Bay är den absolut bästa och vackraste stranden och längs med havet finns det många hotell, restauranger och barer. Inne på hotellen och på stranden kan man beställa tid för massage. För den dykintresserade så gör dem utfärder på havet till platser där man har möjlighet att dyka. Golfbanorna på Hainan anses vara mycket bra och för den som är golfintresserad så är dem värda att prova på. För shoppingsugna finns det buss eller taxi som på 30min kan ta dig till Dadonghai i Sanya stad och där hittar man ett stort utbud av butiker och restauranger. Att bada i någon av öns heta källor eller att vandra genom de tropiska skogarna är en riktig upplevelse och är man djurintresserad bör man bege sig till apornas ö. Apornas ö är ett apreservat där hundratals makaker lever.

Restaurangerna längs stranden på Hainan serverar allt man kan tänka sig från havet och det är inte ovanligt att man får välja maten från ett akvarium inne på restaurangen. Där ser man sen hur de väger maten och efter att maten wokats så har du de färdiga rätterna på bordet. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *