Malapascua, klimat


Kilmatet i Filippinerna är subtropiskt med tre huvudsakliga årstider. Under regnperioden juni–november regnar det åtminstone några dagar i veckan. Det kan även regna någon enstaka dag per vecka under den torrare och lite kyligare delen av året (december–februari). Under mars–maj är det mindre nederbörd och lite varmare temperaturer. Temperaturen i luften ligger mellan 21 och 32 grader, beroende på årstid. I maj kan dock temperaturerna sträcka sig upp mot 40 grader någon enstaka dag.

Om man vill undvika tyfoner och andra värre stormar och oväder ska man avstå från att åka mellan juli och oktober. Under dessa månader kan regnet fullkomligt vräka ner. Mars–juni är högsäsong på Filippinerna, och därmed också på Malapascua. Vill man ha nära på orörda paradisiska öar för sig själv ska man undvika denna period.

Många som åker till Malapascua har dykning och snorkling i sikte. Eftersom vädret påverkar sikten i vattnet kan det vara bra att känna till när förutsättningarna för undervattensäventyr är som bäst. Mellan november och januari är sikten i vattnet som sämst. Sikten är visserligen god ner till cirka 10 meter, men det ska jämföras med en sikt på mer än 15 meter under resten av året.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *