Allmän turistinformation om Ohio, USA


Ohio är en ganska okänd delstat för oss svenskar. Alla känner vi till nöjesutbudet i New York, stränderna i Kalifornien, bilvägen Route 66 och semesterparadisen i Florida, men vad har Ohio att erbjuda? Ganska mycket faktiskt. Ohio är en delstat rik på kultur och nöjen, med sport och god mat i fokus. Samtidigt finns goda möjligheter till friluftsliv, med äventyr på sjön Lake Erie och vandring genom i princip orörda skogsområden som två alternativ.

Utgrävningar har visat att Ohiodalen beboddes redan 13 000 år f.Kr. Därefter har många indianstammar befolkat dalen. Indianerna var nomader, men den bördiga jorden innebar att indianerna kunde börja med småskaligt jordbruk och därmed etablera mer permanenta bosättningar.

I dag är Ohio en delstat i den så kallade Mellanvästern i USA. Det är den 34:e största staten till ytan och den sjunde mest befolkade staten med sina nära 12 miljoner invånare. Namnet kommer från ett gammalt indiannamn för ”stor flod”, ohi-yo. Alla amerikanska delstater har ett smeknamn och Ohio är inget undantag. Staten kallas för Buckeye State, efter det engelska ordet för hästkastanj. Statens invånare kallas ofta skämtsamt för Buckeyes.

Ohio har tre större stadsområden. Huvudstaden i delstaten är Columbus, med cirka två miljoner invånare med förorter. Cleveland och Cincinnati är två andra större städer, med vardera ungefär två miljoner invånare i respektive storstadsregion. De tre storstadsområdena har delvis olika karaktär. Columbus är präglat av det faktum att staden är administrativt centrum i delstaten. Här läggs mycket fokus på kulturella händelser. Cincinnati är en livlig och sprudlande stad, mer i stil med en europeisk storstad, med en stark företagsanda. Faktum är att flera av de största företagen i USA har sitt säte i Cincinnati. Cleveland har en rik industriell historia och en spännande blandning av många etniska grupper. En speciell sak med Cleveland är att staden är hem för flera av världens högsta och snabbaste berg-och-dal-banor.

För den sportintresserade är Ohio en riktigt guldgruva. Delstaten har flera lag i de professionella serierna och det finns alltid en sporthändelse att bevista. Baseboll-lagen inkluderar Cincinnati Reds och Cleveland Indians. När det handlar om amerikansk fotboll är det Cincinnati Bengals och Cleveland Browns som gäller. Dessutom finns Cleveland Cavaliers, som spelar i basketligan NBA, samt Columbus Blue Jackets, som deltar i hockeyligan NHL.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *