Vad är ett visum?


Sitter du och planerar din drömresa och har upptäckt att det krävs ett visum till det land du skall åka till? Ingen fara, det finns mycket information på nätet om hur man skaffar visum till diverse länder och vad det innebär. På den här sidan har vi samlat information om visum till en stor mängd olika länder och vanliga resmål, bland annat visum till Thailand och visum till Kina. 

Ett visum är ett tillstånd som du som resenär behöver för att få resa in i andra länder under en kort tid. Det är alltså inte detsamma som ditt pass, som egentligen är en internationellt accepterad identitetshandling. Tänk dock på att ett visum så gott som alltid bara är giltigt tillsammans med ett pass. 

Tiden som ditt visum är giltigt varierar får land till land och det är viktigt att man läser på om just visum till det land du skall åka till så att inget blir fel, det kan vara höga böter och andra straff om du överträder den perioden ditt visum gäller. Ett visum upphör normalt efter en viss tid men i många länder kan man ansöka om en förlängd vistelse. Det finns även olika knep man kan göra för att få stanna längre i det land man reser i, till exempel genom att passera gränsen till ett närliggande land och sedan tillbaka igen. Man kallar det för ett reglerad besök när du ansöker om visum. Det finns många olika typer av visum som är utformade för att passa ditt ändamål med resan. Exempel på olika visum är: Studentvisum, affärsvisum eller ett helt vanligt visum. 

Inget visum i Schengeområdet

I vissa länder krävs det inte att du som är svensk medborgare ansöker om visum utan du kan resa som du vill emellan länderna. Detta kallas för Schengenområdet och Sverige är ett av länderna som hör till det. Är du däremot medborgare ifrån ett land som inte tillhör Schengenområdet behöver du visum för att besöka något land inom området och också om du är medborgare i ett land som tillhör Schengeområdet och skall resa till ett land som inte tillhör Schengeområdet. Detta är till för att reglerar invandringen och för att ha ett så fritt utbyte som möjligt mellan våra länder. 

Ansökan om visum

Ansökan om visum måste ske innan du anländer till det tänkta landet i de flesta fall men det finns även länder där det går bra att ansöka när du väl är på plats. Det är jätte viktigt att du kollar upp rätt information om visum till olika länder annars kan det hända att du inte släpps in i landet av gränspolisen och det vore inte så kul om du står där med familjen, packad och klar för en trevlig solsemester. Tänk också på att reglerna för visum skiljer sig mycket mellan olika länder, både var du skall ansöka om det till hur lång tid det tar för att du skall få ditt visum beviljat. Dock är ett beviljat visum inte en garanti att du får komma in i landet utan du kan bli stoppad ändå av olika anledningar. Det underlättar att följa reglerna och ansöka om visum och ha alla papper färdiga på rätt sätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *