Allmän turistinformation om Akron, USA


Akron är den femte största staden i delstaten Ohio och är belägen cirka sex mil söder om den större staden Cleveland och sjön Lake Erie. Staden har en befolkning på cirka 200 000 invånare (700 000 med förorter).

Akron har en intressant industriell historia. Under tidigt 1900-tal var Akron en snabbväxande industristad. Stadens läge, med goda kommunikationer på väg, järnväg och vatten, gjorde att industrier inom så skilda branscher som leksaker, frukostflingor och lampor slog upp sina fabriker i staden. Den mest tongivande branschen var dock gummi- och däckindustrierna. Under ett antal år hade såväl Goodrich, Goodyear och Firestone sina huvudkontor i staden. Än i dag är Akron känt som ”The Rubber City” och ”Tire City”.

Som så många andra gamla industristäder innebar dock den senare delen av 1900-talet en period av nedläggningar och rationaliseringar. Akron är emellertid en stad som har lyckats med en renässans under senare år. I dag är Akron ett viktigt centrum för forskning och utbildning inom högteknologi.

Akron har ett fastlandsklimat med hög luftfuktighet. Vintrarna är kalla och relativt snöiga. Det är ganska svalt under vår och höst, medan somrarna kan vara mycket varma. Emellertid är klimatet ganska skiftande. Det kan till exempel skilja 20-25 grader mellan den varmaste och den kallaste dagen i januari månad.

När det handlar om sevärdheter för turister är Akron en stad som lockar många resenärer som är intresserade av industrihistoria, men samtidigt har staden en karaktär som kan få även den mest luttrade turist att bli fascinerad. Akron är nämligen platsen för ett stort antal lite ovanligare festivaler. I mitten av juli firas till exempel en stor festival till hamburgarens ära. Andra festivaler väl värda ett besök är Italian Festival och matfestivalen Rib, White & Blue.

På festivalerna är det mat och dryck i överflöd, och just mat och dryck är något som ligger Akronborna nära om hjärtat. I staden bryggs exempelvis en egen variant av stout-öl. Akron är också staden där våffelglassen uppfanns. Det sägs även att det var i Akron som den första riktiga amerikanska hamburgaren serverades. Staden vurmar verkligen för sin mathistoria och många av de restauranger och andra matställen som var pionjärer i det amerikanska köket finns kvar i olika former. Ett besök på Menches Brothers Restaurant och Strickland’s Frozen Custard är ett måste för Akronturisten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *