Allmän turistinformation om Pangkor Island, Malaysia


Pangkor Island är en paradisisk ö på Malaysias västra kust, ungefär halvvägs mellan Penang och Kuala Lumpur. Om man flyger från Sverige landar man på flygplatsen i huvudstaden Kuala Lumpur. Från huvudstaden tar det ungefär tre timmar med bil/buss och båt att nå ön. Det finns ingen fast förbindelse mellan Pangkor Island och fastlandet så överfarten sker med färja från hamnstaden Lumut.

Historiskt sett har Pangkor levt av fiskeindustrin. Den finns fortfarande kvar, om ändock i mindre skala i dag. På grund av öns strategiska läge har även handelsmän och pirater har haft ön som tillflyktsort under många århundraden. När holländarna koloniserade delar av Sydostasien på 1600-talet annekterade man ön i syfte att försöka kontrollera tennhandeln i området. År 1874 var ön plats för undertecknandet av ett avtal mellan britterna och kungen i Perak (numera en delstat i Malaysia). Avtalet ledde till att britterna kunde börja kolonisera Malackahalvön.

Pangkor Island mäter bara knappa milen på höjden och cirka fyra kilometer på det bredaste stället, men bjuder ändå på en fascinerande blandning av stränder och regnskogar. Trots öns lilla storlek är terrängen mycket kuperad med ett nära 300 meter högt berg i den centrala delen.

Totalt finns ungefär 1,2 kilometer finkornig sandstrand på ön. Det finns stränder på alla fyra sidor av ön och det finns en sandstrand för alla smaker, oavsett om man vill vara aktiv eller bara slappna av med sol och bad.

Klimatet på Pangkor Island är mycket angenämnt året om. Det blir sällan riktigt hett och det regnar mindre än i andra delar av Malaysia. Närheten till ekvatorn gör att antalet soltimmar är relativt konstant året om.

Pangkor Town är den största byn på ön. Pangkor Town består i princip av en enda lång väg, kantad med restauranger och souvenirbutiker. Här får man inte missa möjligheten att äta sig mätt på den utsökta malaysiska maten.

En bra sak att känna till om Pangkor Island är att ön har hotell i alla prisklasser. Här finns således såväl budgetalternativ som överdådigt lyxiga femstjärniga hotell. En annan sak att tänka på är att kommunikationerna med omvärlden inte direkt håller svensk standard. Hotellen har Internetuppkoppling, men mobiltäckningen är inte särskilt utvecklad. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *