Allmän turistinformation om Phan Thiet, Vietnam


Phan Thiet ligger i sydöstra Vietnam, på kusten till Sydkinesiska sjön. Den närmaste större staden är Ho Chi Minh City. Phan Thiet är ett populärt semestermål för turister som vill uppleva den vietnamesiska kulturen på nära håll.

Med sina ungefär 200 000 invånare är staden livlig och folklivet stundtals hektiskt. Staden växer kraftigt i takt med att stadens fiskeindustri utvecklas och utökas. I dag är Phan Thiet centrum för fiskeindustrin i sydöstra Vietnam. Fiskebåtar i mängder står uppradade i stadens hamn. Ibland blir fiskeindustrin mycket påtaglig för turister till staden. Här tillverkas nämligen en speciell sorts fisksås och lukten av denna kan sprida sig över stadskärnan. Det är dock ingen direkt oangenäm lukt.

Phan Thiet är i dag känt som en plats för sol, bad och lugna dagar på stranden. Strax norr om staden ligger två mycket vackra och relativt oexploaterade stränder. Närmast Phan Thiet ligger Bai Rang, en strand betraktas som en av de vackraste i hela Vietnam. Lite längre norrut finner man den enorma stranden Mui Ne.

Phan Thiet bjuder inte bara på sol och bad. Strax norr om staden ligger en mycket fin golfbana, Sea Links City. Norr om staden ligger också enorma områden av sanddyner. Sanddynerna är kanske de mest kända sevärdheterna i Phan Thiets närområde. Andra sevärdheter är Lotussjön, miljöerna kring Takouberget samt Buddhastatyn längst upp på samma berg.

Vietnam är ett land som mest är känt för Vietnamkriget, i vilket vietnameserna slogs mot amerikanska styrkor. I dag finns dock få tecken på det mångåriga kriget. Vietnam upplever en god ekonomisk utveckling. Välfärden byggs ut successivt och många invånare har en ganska god levnadsstandard. Vietnam är ett land med en stor befolkningsmängd. Landet har faktiskt nära 85 miljoner invånare, vilket placerar landet på en trettondeplats på listan över världens mest folkrika länder. 

Innan man sätter sig på flyget till Vietnam finns några saker att tänka på. Ska man stanna i landet mer än två veckor måste man ha visum. Enklast är att ordna med visum via Vietnams ambassad i Stockholm. En annan sak att ha i åtanke är att valutan i Vietnam, dong, är en något inflationsdrabbad valuta. När man växlar svenska pengar till dong får man alltså en stor mängd sedlar. Det kan vara klokt att ta med sig amerikanska dollar att använda som betalningsmedel. Dollar fungerar nämligen nästan lika bra som den inhemska valutan. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *