Klimatet i Phan Thiet


Precis som andra platser kring sydkinesiska sjön och den thailändska golfen har Phan Thiet ett tropiskt monsunklimat. Denna klimattyp innebär att staden upplever tre årstider. Dock är årstiderna inte så tydliga som de vi har i Sverige. Temperaturen är nämligen hög året om, med mindre variationer mellan olika månader. Det som främst skiljer årstiderna åt är hur mycket nederbörd som faller. Detta beror i sin tur på vilken riktning monsunvindarna blåser. I juni–oktober regnar det mycket i Phan Thiet. Under den senare delen av denna period är det också som varmast. Övriga delar av året, förutom under perioder i april och maj månad, är det något svalare.

Man ska komma ihåg att klimatet i Phan Thiet är ganska oberäkneligt. Att juni–oktober är monsunperiod betyder inte att det regnar konstant. Har man tur kan man uppleva riktigt bra väder även under dessa månader.

Något som är speciellt med Phan Thiet är att luftfuktigheten är mycket lägre än vid platser längre inåt landet. Luftfuktigheten överstiger sällan tio procent. Att notera är också att det ofta regnar mindre vid den populära stranden Mui Ne Beach, strax norr om Phan Thiet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *