Phan Thiet, matkultur


På grund av närheten till havet är fisk en stapelvara i den vietnamesiska matkulturen. Phan Thiet är särskilt berömt för fisksåsen Nuoc Mam, som numera används i hela Asien som en ingrediens i soppor och grytor. Jorden omkring Phan Thiet är mycket bördig och lämpar sig väl för odling av frukt och grönsaker. 

Precis som på andra platser i Sydostasien finns soppkök och mindre matställen i överflöd i Phan Thiets stadskärna. Man betalar inte många ören för att äta sig mätt på den fantastiskt goda maten.

En traditionell vietnamesisk middag består av ett antal rätter som serveras i skålar. Man får alltid en egen skål för riset, men annars delar middagsdeltagarna på alla rätter. Fisk, kött, grönsaker, canh (en sorts buljong/soppa) och dipblandningar med fisksås och sojasås serveras i princip till varje måltid.

Lök, örter och kokosmjölk är typiska smakförstärkare i det Phan Thiets variant av det vietnamesiska köket. Dessutom tillsätts lite större mängder socker i maten i Phan Thiet än i andra delar av landet. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *